De Phoenix domineert schooldamtoernooi

Huygens College stroomde zaterdag 13 en zaterdag 20 januari vol met enthousiaste kinderen voor het schooldamtoernooi van Dijk en Waard. Bij de categorie welpen hadden zich 8 teams ingeschreven en bij de pupillen 5 teams. Met dit aantal teams was het mogelijk om het toernooi in een dag af te wikkelen. Op de tweede zaterdag gingen de jeugdige dammers achter de borden voor het persoonlijk schooldamkampioenschap.

Het toernooi voor schoolteams bij de welpen werd gedomineerd door de Phoenix uit Langedijk. De kampioen van vorig jaar liet zien dat ze alleen maar sterker waren geworden. Alle wedstrijden werden gewonnen met 8-0. Dit machtsvertoon is zelden vertoond. Het team van de Paperclip kon tegen dit geweld niet op. Met gelijke spelen tegen Reflector 2 en Atalanta 1 en de rest overwinningen werden zij knap tweede. De strijd om plaats drie ging tussen Reflector 1, Reflector 2 en Atalanta 1. Alle drie de teams eindigden met hetzelfde aantal wedstrijdpunten. Met een nipte voorsprong van 1 bordpunt pakte Reflector 2 het brons.

Bij de pupillen won Reflector 2 al zijn wedstrijden met overmacht. Atalanta 2 en Paperclip ontliepen elkaar in de poulefase nauwelijks. Met onderling een gelijkspel ging uiteindelijk Atalanta 2 met twee bordpunten voorsprong door naar de finale voor de eerste en tweede plaats. Deze finale werd gewonnen door Reflector 2 dat daarmee winnaar van het toernooi bij de pupillen werd. De strijd om de derde plaats werd gewonnen door Paperclip.

Vol enthousiasme gingen zaterdag 20 januari 28 kinderen achter het bord voor het persoonlijk kampioenschap. Bij de pupillen waren het de kinderen van Reflector 2 die lieten zien waarom zij als team kampioen waren geworden. Ongeslagen werd Xavi Nuygen kampioen in deze klasse vlak voor Bruce Koelewijn die eveneens ongeslagen bleef. Tycko Heikenberg moest dit keer zijn meerdere erkennen in zijn teamgenoten en greep de derde plaats met een punt voorsprong op Sem Plomp.

Bij de welpen werd er gespeeld in 4 poules van zeven. De winnaars van iedere poule gingen naar de halve finale. In poule A was het heel spannend tussen Thijs de Boer, Ruben Visscher en Lena Niezbozala. Met 6 overwinningen pakte Thijs toch de eerste plaats. Poule B liet een spannende strijd zien tussen Tygo Monsee en Andre Lazar. Met evenveel punten maar op basis van onderling resultaat plaatste Tygo zich voor de halve finale. In poule C was Lex Vaalburg niet te stuiten. Alleen James Soekha kon hem een beetje volgen. Bij welpen D ging het heel lang gelijk op tussen Jordy Scholtes en Damian. Toen Jordy echter van hem won, was het beslist en ging Jordy door naar de halve finale. De halve finale bestond hierdoor volledig uit kinderen van de Phoenix uit Langedijk. Tygo mocht het opnemen tegen Lex en Thijs tegen Jordy. Ze gingen er alle vier vol in. Tygo kreeg zo ineens kansen tegen Lex en die pakte hij. Jordy kreeg steeds meer voordeel tegen Thijs en wist deze partij te winnen. De strijd om het kampioenschap werd gewonnen door Tygo die zijn zenuwen het beste in bedwang kon houden. Thijs pakte de derde plaats tegen Lex die zich niet meer kon opladen.